
ISLANDSKE SAGAER
Klik for at slå musik fra/til
Sagatyper
Der skelnes ofte mellem tre sagatyper:
1. Historiske sagaer - Kongesagaer
De historiske sagaer omhandler konger og jarler i vikingetiden, oftest de norske. De kan både være biografier om enkelte konger, men også rigshistorier, der omfatter en række konger.
Handlingen i disse sagaer spænder fra oldtiden til 1280.
2. Slægtssagaer/Romansagaer
De klassiske sagaer er slægtssagaer. De omhandler som regel Islandske slægte, i tiden hvor Island blev overtaget af nordmænd. Skrivningen af slægtssagaer stoppede ved kristendommens indførelse. Slægtssagaerne foregår i vikingernes storhedstid i årene fra omkring 880 - 1000, indtil vikingetiden så småt døde ud.
Slægtssagaer ses fra vikingers synsvinkel og omhandler udviklingen på Island. De går også under navnet islændingesagaerne, og nogle af de helt store er Ravnkel Frøjgodes Saga, Gunlaug Ormstunges Saga, Njals Saga, Egils Saga og Gisles Saga.
3. Eventyrsagaer
Interessen for slægtssagaer stoppede omkring 1300-tallet. Dette skyldtes at Den Islandske fristat ophørte i 1262, hvor Island blev overtaget af Norge, fordi landet var svækket grundet stormændenes fejder. Til gengæld øgedes interessen for det eventyrlige element i sagaerne i denne periode, hvor beretninger med eventyrtræk, eventyrsagaer, vandt indpas.